Aanwezigheidsdetectie

Stuur technieken intelligent aan via KNX-sensoren

Sensoren meten aanwezigheidsdetectie en zijn doorgaans discreet gemonteerd in het plafond. In een klassieke installatie wordt detectie enkel gekoppeld aan verlichting maar de mogelijkheden zijn veel breder dan dat. Zo kan je in een KNX-installatie alle technieken van een werkruimte koppelen aan deze detectie. Denk maar aan het in werking treden van klimaat, verlichting, screens en ventilatie.  

Naast het detecteren van beweging, doen de meeste sensoren ook aan constante daglichtregeling. Meer informatie over de werking tussen aanwezigheidsdetectie en verlichting vind je hier.

Slimme sensoren: dat is duurzaam & energiebesparend

Aanwezigheidsdetectie kan al op korte termijn je energiekosten verlagen. Dit grote voordeel kan je bekomen door te werken met verschillende statussen, die gebaseerd zijn op het al dan niet aanwezig zijn in de ruimte. Bij activatie van een status of sfeer worden alle ingestelde technieken tegelijkertijd uitgevoerd. Dit verhoogt het comfort van je werknemers en bied je volledige controle over het gebouw.

Hoe bespaar je dan energie? Wanneer je werkt met sferen of statussen, treden grootverbruikers enkel in werking wanneer iemand aanwezig is. Deze vorm van automatisatie gaat onnodig energieverbruik van een ongebruikte werkruimte tegen. Hieronder lees je het soort status en de gekoppelde acties:

De drie soorten modi:

1) Economy: het alarm van het gebouw is ingeschakeld

Wanneer de werkruimtes in economy modus staat, betekent dit dat er niemand aanwezig is. De temperatuur staat ingesteld op 16°C, ventilatie en verlichting zijn uitgeschakeld en de screens zijn volledig naar beneden.

2) Stand-by: het alarm staat uit maar de sensor detecteert geen beweging in de ruimte

Bij het inschakelen van stand-by veranderen de technieken mee met de status. Zo verhoogt de thermostaat zijn temperatuur naar 19°C en worden de screens geactiveerd om omhoog te gaan.

3) Comfort: een werknemer is aanwezig in het bureel

Comfort wordt ingeschakeld vanaf het moment dat er een werknemer een ruimte binnenwandelt. De volgende technieken treden in werking: de ventilatie begint te draaien en circuleert tot dat het vooringestelde gehalte bereikt is. De temperatuur verandert naar 20°C en blijft verwarmen tot het setpoint bereikt is. Verlichting wordt gestuurd via de sensor en houd zich aan het ingestelde lichtniveau. De screens blijven onveranderd.

Integratie van inbraakalarm

KNX-sensoren kunnen naast aanwezigheids- en lichtdetectie, ook aangesloten worden op je inbraakalarm. Wanneer een ongewenste bezoeker het gebouw betreedt, zal via aanwezigheidsdetectie de verlichting automatisch aangaan. Ideaal om meer zichtbaarheid te creëren in de nacht! De koppeling met een inbraakalarm biedt ook andere mogelijkheden, deze lees je hier.