Energiemanagement met KNX

Energiemanagement

Door de jaren heen is het omgaan met energie steeds belangrijker geworden, zeker in deze tijden (hoge energierekeningen). Om het verbruik optimaal te managen, kan je best je energiestromen automatisch aansturen.

Hoe pas je dit toe in de praktijk? Integreer je warmtepomp, airco, elektrische boiler of elektrisch laadpunt in je KNX installatie. Het Energiemanagement Systeem (EMS) zal ervoor zorgen dat je apparaten optimaal communiceren met je KNX installatie.

Op korte termijn zal het KNX Energiemanagement Systeem zorgen voor een optimale benutting van je eigen opgewekte zonne-energie. Bovendien beperkt de automatische sturing de hoge pieken in je elektriciteitsafname. Zo ben je volledig voorbereid op de invoering van het capaciteitstarief. Doordat KNX een open systeem is, zijn innovaties van honderden fabrikanten perfect integreerbaar in je installatie!

Voordelen van KNX Energiemanagement Systeem:

Eenvoudig systeem

Beperkt aantal componenten

Volledig geautomatiseerd

Overal toepasbaar

Eén geïntegreerd systeem

Wat haal je als installateur uit energiemanagement met KNX?

Ondersteuning op maat

Automatisering in huis gaat verder dan enkel comfortfeatures zoals verlichting en deurcommunicatie. Je KNX installatie kan nu ook bijdragen aan een lagere energiefactuur. Dit voordeel zorgt voor een extra argument naar je klanten toe om te kiezen voor een KNX installatie. Vecolux wil je hier maximaal in ondersteunen door middel van het aanbieden van een uitgebreide service.

Doordat we aan het begin van de energietransitie staan, verandert de wereld van de elektrisch installateur aan een razend tempo. Je kan niet anders dan up-to-date blijven met de nieuwste kennis, maar dit is niet altijd even gemakkelijk. Vecolux hecht veel waarde aan het bijscholen in de nieuwste innovaties. We delen dan ook graag onze kennis met jou om voorop te blijven. Heb je bepaalde noden over een product? We geven ze graag mee aan onze fabrikanten om je de meest optimale en relevante producten te kunnen aanbieden.

De voordelen van slim energiebeheer

1. Zelfconsumptie verhogen?

Het verhogen van je zelfconsumptie heeft een rechtstreeks positieve invloed op je energierekening. Het KNX Energiemanagement Systeem zorgt ervoor dat verbruikers automatisch meer elektriciteit verbruiken op momenten dat je PV-installatie veel energie produceert. Zo vermijd je dat jouw zonne-energie onnodig geïnjecteerd wordt in het net.

Ben je in de zomer overdag niet thuis? Geen probleem! Het Energiemanagement Systeem zorgt ervoor de je (warmtepomp) boiler sanitair warm water maakt met zonne-energie afkomstig van je eigen panelen. Zo zorg je ervoor dat je ’s avonds geen sanitair warm water moet maken met dure elektriciteit van het net.

2. Het opgenomen verbruik beperken

Met het invoering van het capaciteitstarief, vermijd je best hoge afname pieken. Wat doe je best? Aan de hand van het KNX Energiemanagement Systeem kan je flexibele verbruikers tijdelijk uitschakelen op het moment dat een hoog afnamevermogen gedetecteerd wordt. Wanneer je bv. kookt met een inductievuur, zal het KNX EMS je warmtepomp of laadstation tijdelijk uitschakelen.

3. Het principe in een notendop

De visualisatie toont de eenvoud van het aantal componenten en programmatie. Zo zal de Arcus P1-Interface het elektriciteitsverbruik meten en de Zennio Z70 zorgen voor visualisatie en duidelijke bediening. Daarnaast beslist de schakelactor van Zennio hoe de verbruikers zich moeten gedragen door contacten aan te sturen. Piece of cake, right?!

(Klik op afbeelding om te vergroten)

4. De veelzijdigheid van KNX

Door KNX als communicatiestandaard te gebruiken, kan je ontzettend future proof werken. We staan nog maar aan het begin van de energietransitie en dat beloofd ontelbare innovaties. Als je kiest voor het KNX protocol, kan je rekenen op honderden fabrikanten. Je hoeft dus niet enkel te kijken naar innovaties van één enkele partij.

Verbreed je kennis over energiemanagement

Opleiding KNX Home Controle Energie

Hoe kan je energieverbruik op een efficiënte manier beheren? Kom het te weten in onze opleiding KNX Home Control Energie. Je leert tijdens deze training meer over: de verandering in het energielandschap en hoe je energiestromen kan meten met KNX producten.

Daarnaast krijg je meer info over monitoring & visualisatie, de basisprincipes & de werking van energiebeheersystemen en Smart Grid contacten. Producten zoals Arcus KNX P1-gateway voor de digitale meter, Zennio KES Plus en ISE E-Charge II komen ook nog aan bod.

(Klik op afbeelding om te vergroten)

Maak aanspraak op premie

Subsidies

Je klant kan ook een aanvraag indienen voor de subsidie Sturing Elektrische Warmte van Fluvius. Deze subsidie heeft als doel; het promoten van een automatische sturing die elektrische verwarmingssystemen flexibel aanstuurt. Ons KNX Energiemanagement Systeem zorgt ervoor dat energieverbruik verschoven wordt naar perioden waarin je veel hernieuwbare energie produceert met bv. je zonnepanelen. Geef je klant dus zeker mee dat hij aanspraak maakt op deze subsidie.

Starten met KNX?

Ben je een nieuwe installateur? We raden je aan om te starten met een opleiding voor starters. Op die manier leer je eerst de basisbegrippen van KNX Home Control, voor je start met de concretisering van energiemanagement.

Contacteer het Vecolux team

Wens je meer informatie of plan je graag een afspraak? Aarzel niet om contact op te nemen via het formulier. We staan klaar om je zo snel mogelijk antwoord te geven op je vragen.

Vecolux BV

Nijverheidsstraat 10
2960 Sint-Job-In-’t-Goor

+32 3 633 10 26
info@vecolux.be


    Ik ga akkoord met de opslag en verwerking van mijn gegevens door Vecolux bv.