Energiebeheer met KNX
Ben je opzoek naar een intelligente oplossing voor energiemonitoring en afrekening in jouw appartementsgebouwen? KNX kan je hierbij helpen:
- Zeg vaarwel tegen giswerk met traditionele meters! Met onze innovatieve aanpak verzamelen slimme sensoren en meters moeiteloos gegevens over elektriciteit, gas en waterverbruik. Alles in realtime.
- Krijg waardevolle inzichten: met onze centrale monitoring krijgen beheerders én bewoners waardevolle inzichten in energieverbruik patronen. Optimaliseer verbruik, verminder verspilling en verlaag kosten.
- Bewoners hebben de regie in handen! Via centrale bedieningsdisplays in hun woning houden de bewoners hun eigen energieverbruik bij en ontvangen ze eerlijke, op feiten gebaseerde afrekeningen. Zo wordt energiebeheer persoonlijk én transparant.
Neem contact met ons op en ontdek hoe automatische energiemonitoring en afrekening met KNX jouw appartementsgebouwen naar een hoger niveau tillen. Bespaar kosten, vergroot bewustzijn en draag bij aan een duurzame wereld.
Real-time verbruiksinzichten voor zowel bewoner als syndicus
Inzicht hebben in je verbruiksprofiel is essentieel om te weten waar je eventueel moet ingrijpen. Door middel van caloriemeting en de mogelijkheid om de digitale meter uit te lezen is al deze informatie voor de bewoner beschikbaar in een handig overzicht op het centrale bedieningspaneel of op zijn smartphone of tablet.
De syndicus kan deze data periodiek per e-mail ontvangen, alsook automatisch via een integratie (API) in zijn afrekeningssysteem.
Centraal warmtepompsysteem
Vanaf 1 januari 2021 mogen alle nieuw te bouwen appartementsgebouwen met meer dan 25 units geen gasaansluiting meer hebben. Deze maatregel van de Vlaamse overheid zal een boost geven aan de toepassing van centrale warmtepompsystemen in middelgrote projecten.
Dit verplicht de ontwikkelaar ook om een MID gecertificeerde caloriemeting te voorzien per appartement. Deze meting wordt gebruikt door de syndicus om een periodieke afrekening te maken voor de verwarming van haar bewoners.
Wanneer er tevens een P1 gateway aangesloten wordt op de digitale meter, kan ook het elektriciteitsverbruik digitaal gelogd worden.
Energiebesparende functies
In traditionele verwarmingssystemen wordt een
thermostaat geplaatst in één ruimte, meestal in de
woonkamer, die bepaalt of de warmtebron warmte
produceert. Dat werkt prima, maar op deze manier krijgen
ruimtes zoals de bad- en slaapkamer alleen warmte
wanneer de woonkamer ook warmte nodig heeft.
Kies je voor zoneverwarming en wil je in elke ruimte een
juiste en individuele temperatuur instellen? Dan bieden
KNX-drukknoppen een oplossing. Via de ingebouwde
thermostaat in schakelaars, kan je in elke ruimte individueel
de gewenste temperatuur instellen.
Dynamische laadpaal sturing
Je laadpaal slim aansturen? Dat kan eenvoudig met KNX! Slimme laadpalen kunnen gestuurd worden met Dynamic Load Management en brengen verschillende voordelen met zich mee. Enerzijds kan je hoge energiepieken vermijden door een maximum in te stellen op het vermogen dat de laadpaal mag gebruiken. Anderzijds kan je door een KNX integratie de bewoners van een gebouw inlichten over het aantal vrije laadpunten in de ondergrondse parking.