De Vlaamse regelgeving verplicht gebouwautomatisering voor niet-residentiële gebouwen tegen eind 2025
Tegen eind 2025 moeten alle niet-residentiële gebouwen voorzien zijn van een gebouwautomatisering- en controlesysteem, dat voldoet aan de eisen van klasse B, met EN ISO 52120-1 als richtlijn. Dit is van toepassing op gebouwen met een koel- of verwarmingsvermogen vanaf 290 kW. Uiterlijk tegen eind 2029 zal de grens van 290 kW verlaagd worden naar slechts 70 kW.
Wat houdt ISO 52120-1 in?
De norm EN ISO 52120-1 focust specifiek op de classificatie en de beoordeling van gebouwautomatisering. EN ISO 52120-1 richt zich op het verbeteren van de energieprestaties van gebouwen door middel van controle en automatisatie. Deze norm bestaat uit 3 onderdelen:
- Richtlijnen om het energieverbruik te verminderen: Door continu te monitoren, analyseren en bijsturen wordt inefficiëntie snel opgespoord en aangepakt.
- Procedure voor minimumeisen op het gebied van regelsystemen, automatisatie en technisch beheer: Dit zorgt voor een gecoördineerd beheer van de energieprestaties, met communicatie tussen gebouwtechnieken.
- Methodologie om de impact op het gebouw en de gebruikers in te schatten: De effectiviteit van de maatregelen wordt gemeten, zodat verdere verbeteringen mogelijk zijn.
Klasse B in een notendop
Deze klasse houdt in dat alle technieken van het gebouw uitgelezen moeten kunnen worden. Zo moet er per ruimte een room controller zijn die de verwarming en koeling modulerend kan aansturen. Ook moet bijvoorbeeld gevelsturing van de screens gemonitord en uitgelezen kunnen worden.
Een overzicht van de vier gebouwautomatisatie klassen:
- Klasse D – niet energiezuinig: Dit omvat traditionele en niet-energiezuinige automatiserings- en besturingssystemen.
- Klasse C – standaard: Deze klasse verwijst naar een standaard Building Automation and Control System (BACS) met minimaal geïmplementeerde functies. Een voorbeeld is hiervan is de samenwerking tussen verwarming en koeling.
- Klasse B – geavanceerd: Deze heeft een geavanceerd BACS (Building Automation and Control System) en TBM (Technical Building Management) voor centrale aansturing, waarbij ruimteregelaars communiceren met de centrale sturing.
- Klasse A – hoge energieprestatie: Bij klasse A beheren ruimteregelaars HVAC op basis van factoren zoals bezetting en luchtkwaliteit, en zijn ze integreerbaar met systemen zoals verlichting en zonwering.
Bereid je gebouw voor op de toekomst
Uiterlijk tegen eind 2029 zal de grens van 290 kW verlaagd worden naar slechts 70 kW. Hierdoor zullen heel wat meer gebouwen verplicht zijn om een gebouwbeheersysteem te implementeren of uit te breiden. Vanaf dan wordt ook de klasse verhoogd van B naar A: gebouwautomatisering waarbij room controllers communiceren met het systeem. Het is dus aangeraden om met een modulair systeem zoals KNX te werken zodat je onbeperkt kan uitbreiden.
Ontdek hoe klasse A toegepast wordt in onze burelen
Met een nominaal vermogen van minder dan 70 kW zijn de kantoren van Vecolux volledig voorbereid op de toekomst. Dankzij de KNX integratie kunnen systemen zoals verlichting, klimaatbeheersing en gevelsturing naadloos met elkaar communiceren. Benieuwd hoe dit er in de praktijk uitziet? We geven je graag een rondleiding door onze kantoren. Je kunt een afspraak maken via de onderstaande knop.
